رواق کوثر
رواق امام خمینی (رحمه الله علیه)
رواق حضرت زهرا سلام الله علیها
رواق شیخ بهایی (ره)
رواق دارالزهد
رواق دارالسرور
رواق دارالعزه
رواق کوثر
این رواق در مجاورت صحن جامع رضوی و ضلع جنوبی صحن کوثر واقع شده است.
رواق دارالمرحمه
رواق دارالمرحمه در قسمت زیرین رواق امام خمینی (رحمه الله علیه) قرار دارد و در دی ماه سال ۱۳۹۲ همزمان با خجسته میلاد باسعادت حضرت ختمی مرتبت محمد مصطفی صلیالله علیه و امام جعفر صادق علیهالسلام افتتاح شد.
رواق امام خمینی (رحمه الله علیه)
این رواق، صحن سابق امام خمینی (رحمه الله علیه) (صحن موزه) است و در مجاورت مسجد جامع گوهرشاد قرار دارد و در پی افزایش روزافزون زائرین و نیاز مبرم به ایجاد فضاهای سرپوشیده، به صورت رواق درآمده است.
رواق حضرت زهرا سلام الله علیها
رواق تازه تأسیس حضرت زهرا سلامالله علیها رواق ویژه بانوان است که در این رواق برنامه های فرهنگی مختص بانوان برگزار می گردد. این رواق دو راه ورود دارد: یکی از ضلع شرقی صحن آزادی و بست نواب صفوی و دیگری از کنار رواق شیخ حر عاملی (رحمه الله علیه).
رواق دارالعباده
تاریخ بنای این رواق به سال ۱۳۵۳ شمسی برمی گردد. این بنا همچون رواق شیخ بهایی (ره) و دارالزهد دارای دو طبقه است و طبقه فوقانی آن تالار اماکن متبرکه آستان قدس رضوی است.
رواق دارالسعاده
این رواق محل دفن شیخ محمد بهاء الدین عاملی معروف به شیخ بهایی (ره) (متوفای ۱۰۳۱ هـ. ق.) است. به روایت تاریخ، این مکان، منزل و مدرس شیخ بهایی بوده که در سال ۱۳۶۴ هـ. ق. با مساحت حدود ۱۰۲ متر مربع به طرز باشکوهی تجدید بنا شد.
این رواق در قدیم به صورت چند اتاق به عنوان آبدارخانه، آسایشگاه خدام و … استفاده می شد که در سال ۱۳۳۴ شمسی با مساحت ۱۰۰۰ متر مربع به صورت رواق در آمد. بزرگانی چون آیات عظام محمدتقی فلسفی، حسنعلی مروارید، فهری زنجانی و نیز سید ابوالحسن حافظیان در این رواق مدفون هستند.
رواق مجلل دارالزهد در جنوب شرقی روضه منوره واقع شده و به رواق باشکوه امام خمینی (ره) متصل است. این رواق در سال ۱۳۵۰ تا ۱۳۵۲ شمسی ساخته شده است . قبور مشاهیری چون علامه محمد تقی جعفری ، سید ابوالحسن شیرازی ، میرزا مهدی نوقانی در این رواق قرار دارد.
رواق دارالسرور
رواق دارالسرور
این رواق در قدیم به صورت چند اتاق به عنوان آبدارخانه، آسایشگاه خدام و … استفاده می شد که در سال ۱۳۳۴ شمسی با مساحت ۱۰۰۰ متر مربع به صورت رواق در آمد. بزرگانی چون آیات عظام محمدتقی فلسفی، حسنعلی مروارید، فهری زنجانی و نیز سید ابوالحسن حافظیان در این رواق مدفون هستند.
رواق دارالسعاده
رواق دارالسعاده از بناهای عصر قاجاریه است که در سال ۱۲۵۱ قمری ساخته شده و بانی آن الله یار خان آصف الدوله بوده است. محل دفن مشاهیری چون سید یونس اردبیلی، میرزاعلی اکبر نوقانی و شیخ علی اکبر نهاوندی در این رواق است.
رواق دارالعزه
این رواق در اختلاف سطحی به ارتفاع ۹۵ سانتیمتر از کف دارالسلام قرار دارد و قبلاً کشیک خانه خدام بوده که با تغییرات و تزییناتی در سال ۱۳۴۳ شمسی به صورت رواق درآمد.
رواق گنبد الله وردی خان
این رواق در شمال شرقی حرم مطهر در سال ۱۰۲۱ هـ. ق. توسط الله وردی خان (از رجال عهد صفویه) بنا شد. در وسط صفه جنوبی رواق، سنگ لوح مرقدِ الله وردی خان دیده می شود .
رواق شیخ حر عاملی (رحمه الله علیه)
این رواق در ضلع شرقی حرم مطهر واقع شده است. ورودی این رواق در وســـط بســت شیخ حر عاملی (رحمه الله علیه) قرار گرفته است.
رواق دارالذکر
رواق دارالذکر قبلاً مدرسه علمیه علی نقی میرزا بوده که در سال ۱۳۴۳ شمسی بازسازی و تغییر کاربری یافت و با پوشش جدید سقف به صورت رواقی جدید در آمد. حجره های فوقانی و تحتانی مدرسه د ر اطراف آن فعلاً محل استقرار دفاتر مختلف است.
رواق حاتم خانی
رواق حاتم خانی در شرق حرم مطهر و پایین پای مبارک در سال ۱۰۱۰ هـ. ق. توسط حاتم بیگ اردو بادی (از وزرای عصر صفویه) بنا شد.
رواق دارالحکمه
این رواق در ضلع شمال غربی صحن آزادی واقع شده است و در سال ۱۳۸۱ در دو طبقه افتتاح شده است.
رواق دارالضیافه
بنای این رواق مربوط به سال ۱۰۳۱ قمری است که مرحوم میرزا شفیع قزوینی به هزینه یک تاجر قزوینی آن را احداث نمود. در این رواق دو صفه ایجاد شده که در آن آیاتی از قرآن مجید روی کاشی های رنگارنگ نقش بسته است . قبور مشاهیری چون میرزا مهدی غروی اصفهانی و حاج ملاهاشم قزوینی در این رواق واقع است.
رواق دارالحفاظ
این رواق به دستور بانو گوهرشاد در اوایل قرن نهم هجری بنا شده است. رواق دارالحفاظ در قدیم محل تجمع حافظان قرآن و انجام مراسم خاص تلاوت کلام الله و خطبه مخصوص حفاظ آستان قدس رضوی بوده، ازاین رو به « دارالحفاظ » شهرت یافته است. این رواق ۷ صفه دارد و مشاهیر بزرگواری چون عبدالجواد ادیب نیشابوری و ملاهاشم خراسانی در این رواق مدفون اند.
رواق دارالشکر
این رواق از مجموع دو بنا، یکی رواق « پس پشت » مربوط به دوره صفویه و دیگری بنای « قرآن خانه » سابق که مربوط به عهد تیموریان بوده تشکیل شده است. این دو مکان به مساحت ۷۳ متر مربع در سال های ۱۳۴۴ شمسی به صورت یک رواق در آمد و «دارالشکر» نامیده شد.
رواق دارالسلام
رواق دارالسلام از جمله بناهایی است که اساس آن در زمان بانو گوهرشاد و به دستور او پی ریزی شده و در سال های ۱۳۳۴ تا ۱۳۳۸ شمسی پس از تعمیر و تزیین به صورت کنونی درآمده است . قبور علمایی چون شیخ غلامحسین تبریزی ( ترک )، سید حسین خادمی اصفهانی، میرزا حبیب الله گلپایگانی و شهید هاشمی نژاد در این رواق قرار دارد.
رواق دارالفیض
رواق دارالفیض در پشت سر مبارک حضرت واقع شده و به روضه منوره متصل است. این بنا قبلاً به «مسجد ریاض» معروف بود و به مسجد زنانه هم شناخته می شد. اصل بنا مربوط به دوره صفویه است و به علت اتصال آن به رواق توحید خانه، برخی مورخان بر این عقیده اند که ممکن است این بنا را مرحوم فیض کاشانی همزمان با رواق توحید خانه ساخته باشد.
رواق توحیدخانه
معروف است که این رواق را مفسر نامدار شیعه ملا محسن فیض کاشانی (ره) در سال ۱۰۷۲ هـ. ق. بنا کرده و در آن آیات توحیدی قرآن کریم را تدریس و تفسیر می کرده است. در ضلع شمالی توحید خانه پنجره فولاد معروف نصب شده و ضریح مطهر از پشت این پنجره نمایان است. مدفن میرزا مهدی اصفهانی، سید جواد خامنه ای ( پدر مقام معظم رهبری ) و سید عبدالله شیرازی در این رواق قرار دارد.
رواق دارالرحمه
رواق دارالرحمه با تقلید از معماری شبستان های مسجد جامع گوهرشاد احداث و در سال ۱۳۷۱ شمسی افتتاح شد. این رواق در حال حاضر برای زائرین غیر ایرانی بوده و محل ارائه خدمات فرهنگی به این دسته از زائرین است.
رواق حضرت معصومه سلام الله علیها (دارالاجابه)
این رواق مجلل در عصر انقلاب شکوهمند اسلامی و در سال ۱۳۷۹ شمسی افتتاح شد و طبقه زیرین رواق دارالولایه به شمــار می رود. رواق حضرت معصومه سلامالله علیها بعد از روضه منوره و ضریح مطهر نزدیک ترین مکان به مرقد شریف حضرت است.
رواق دارالسیاده
این رواق در زمان بانوگوهرشاد در جنوب غربی حرم مطهر بنا شد. نام گذاری آن به « دارالسیاده » از آن جهت است که از قدیم محل تجمع و تدریس علما، سادات و منسوبین به خاندان پیامبر اسلام صلیالله علیه و آله بوده است. آیینه کاری دیوار رواق و صفه ها و سقف مربوط به سال ۱۳۰۰ قمری است و قبل از آن، بنا کاشی کاری بوده است . قبور مشاهیری چون محمدمهدی خــالصی، میرزا احــمد مدرس یزدی و آیت الله محمد کوهستانی در راهرو منتهی به این رواق واقع شده است.
رواق دارالکرامه
رواق دارالکرامه دارای ۴۸۸ متر مربع مساحت و ۱۸۳۰ مترمربع زیر بنا در سه و نیم طبقه است که زیر زمین، نیم طبقه اول و طبقه دوم به عنوان آسایشگاه خدام و طبقه همکف به عنوان رواق در نظر گرفته شده است. این رواق در آذر ماه سال ۱۳۸۵ شمسی افتتاح شد.
رواق دارالاخلاص
این بنا در گذشته مسجد کوچک و زیبایی به نام مسجد زنانه بالاسر بود که محراب آن هنوز باقی است. در توسعه سال ۱۳۷۳ شمسی این مسجد به صورت رواقی به نام «دارالاخلاص» درآمد. این رواق با مساحت ۳۶ متر مربع کوچک ترین رواق در حرم مطهر است.
رواق دارالشرف
این بنا درگذشته به «راهرو سقاخانه» معروف بوده است که به ایوان طلای صحن انقلاب متصل بود، اما در سال ۱۳۴۳ شمسی پس از تغییرات و تزییناتی به صورت رواقی مستقل درآمد.
رواق دارالحجه (عجل الله تعالی فرجه الشریف)
این رواق زیبا و با شکوه در زیر صحن انقلاب اسلامی واقع شده است. ساخت این رواق در اواخر سال ۱۳۷۸ شمسی آغاز و در ۱۳۸۷ ( نیمه شعبان ۱۴۲۹ قمری ) افتتاح شد.
رواق دارالولایه
رواق بزرگ و مجلل دارالولایه پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال ۱۳۶۸ شمسی در غرب روضه منوره بنا شده است.
رواق شیخ طوسی (رحمه الله علیه)
رواق شیخ طوسی (رحمه الله علیه) در ضلع غربی حرم مطهر واقع شده است. ورودی این رواق در وسط بست شیخ طوسی (رحمه الله علیه) قرار گرفته است.
رواق غدیر
رواق غدیر در قسمت شمال غربی صحن غدیر و ضلع جنوب غرب ورودی شیخ طوسی (رحمه الله علیه) واقع شده است.