مرو که امروزه از یکی از ترکمنستان به شمار می رود یکی از چهار شهر معروف خراسان بزرگ است که به چار سرزمین بزرگ تقسیم شده بود

مرو که امروزه از یکی از ترکمنستان به شمار می رود یکی از چهار شهر معروف خراسان بزرگ است که به چار سرزمین بزرگ تقسیم شده بود از شهر های دیگر خراسان نیشابور ، هرات و بلخ هستند پس از فتح آن بدست مسلمانان به محلی برای اسقرار خلافت امویان و عباسیان تبدیل گردید پس از آن سلسله طاهریان پایتخت خود را نیشابور قرار دادند.

اهمیت شهر مرو

چون مرو یکی از مراکز مهم صنعتی، تجاری و کشاورزی به حساب می‌آمد و بر سر راه کاروانهای تجاری که از آسیای مرکزی به چین و اروپا سفر میکردند قرار داشت از زمان سلسله ساسانیان تا حمله مغول ها داری رونق خاصی بود.

شهر مرو در سال ۲۲ هجری قمری توسط «احنف بن قیس» فتح شد، مرو در دوره خلفای اموی به دلیل اسلام ستیزی و سیاست‌های نژاد پرستانه به پایگاهی علیه امویان تبدیل شد و قیام بنی عباس از مرو آغاز شد تا اینکه با روی کار آمدن مأمون مرکز خلافت عباسی به مرور منتقل شد.

جایگاه اهل بیت در شهر مرو

چون جایگاه اهل بیت در این شهر بالا بود عباسیان با شعار دروغین برگرداندن خلافت به آل محمد توانستند بر امویان غلبه کنند و این شهر را پایتخت خود کنند
در قرن دوازدهم نیز مرو به اوج رشد و پیشرفت رسید به‌طوری که در آن زمان در شهر ۱۰ کتابخانه بزرگ وجود داشت اما در زمان حمله مغول، این شهر را کاملا به ویرانه تبدیل کرد.

از زمان ورود حضرت رضا علیه السلام یعنی در سال ۲۰۱ ق تا زمان شهادت ایشان در سال ۲۰۳ ق، حوادث گوناگونی در پیرامون امام روی داد که مناظرها، گفت‌وگوهای امام و مامون، و همچنین ماجرای ولایت عهدی در طی این مدت بر اهمیت منطقه مرو در زمان حاضر به لحاظ جایگاهی که حضرت رضا علیه السلام در ۲ سال آخر عمر پربرکتشان داشته‌اند، دارا است.

موفقیت عباسیان در خراسان، برای ساماندهی شورشی علیه امویان با شعار بازگردان حکومت به آل محمد، یکی از شواهد وجود گرایش به اهل بیت(ع) در این مناطق است. قیام ابومسلم خراسانی (۱۳۰ق) از یکی از روستاهای نزدیک شهر مرو آغاز شد.

بقایای خانه امام رضا(ع) در مجموعه تاریخی مرو قدیم که نزد مردم ترکمنستان به قدمگاه امام رضا(ع) مشهور است زیارتگاه پیروان و دوستداران اهل بیت(ع) به شمار می‎آید.

3 2 رای ها
امتیازدهی به مقاله