من در سرخس به خانه‌ای که حضرت را تحت نظر گرفته بودند رفتم،

من در سرخس به خانه‌ای که حضرت را تحت نظر گرفته بودند رفتم، از نگهبان اجازه گرفتم او گفت: حالا موقع رسیدن به حضور ایشان نیست. گفتم: چرا؟ گفت: امام (علیه السلام) در هر شبانه روز هزار رکعت نماز می‌خواند و از نماز، یک ساعت پیش از ظهر و نزدیک غروب فارغ می‌شوند و همه اوقاتشان در جای نماز نشسته و مشغول مناجات خدا می‌شود.

اباصلت به نگهبان می‌گوید در همین موقع اجازه بگیر. اتفاقا اجازه گرفتند من در همان حال که ایشان انتظار نماز را داشتند به حضورش شرفیاب شدم.

اباصلت هروی از یاران نزدیک اما رضا علیه السلام بوده که راوی حدیث از این امام بزرگوار نیز می باشند

اباصلت، از راویان حدیث سلسله‌الذهب و همچنین راوی چگونگی شهادت آن حضرت به دست مأمون عباسی است. خواجه اباصلت در ۲۳۲ق یا ۲۳۶ق در زمان حکومت طاهر بن عبد الله بن طاهر، در خراسان، درگذشت. مدفن وی در فاصله ۱۰ کیلومتری مشهد واقع شده است.

اباصلت می گوید ایشان هر دعایی که می‌کردند خیلی زود به اجابت می‌رسید،

نقل شده که به مأمون خبر داده بودند که امام رضا علیه السلام مجالس علمی مربوط به دین و مذهب تشکیل داده‌اند و این کار باعث شده مردم به مقام علمی ایشان پی ببرند.

مامون فردی را مامور کرد که نگذارد مردم در این مجالس شرکت کنند، امام را نزد خود خواند و نسبت به ایشان بی‌احترامی و پرخاشگری کرد. ایشان از نزد مامون با ناراحتی بیرون آمدند و در حالی که لب‌های خود را تکان می‌دادند و می‌گفتند: به خدا سوگند او را نفرین می‌کنم که یاری خداوند از او برداشته شود.

موقعی که به خانه رسیدند دو رکعت نماز به جا آوردند. اباصلت می‌گوید: امام هنوز نمازشان را تمام نکرده بودند که زلزله‌ای در شهر اتفاق افتاد، فریادهای زیادی شنیده می‌شد و گرد و غبار زیادی از زمین بلند شد.

اباصلت اضافه کرد من از جایم حرکت نکردم تا امام (علیه السلام) سلام نماز را گفتند. بعد از آن بالای پشت‌بام رفتم و بیرون را نگاه کردم و جز سرهای شکسته چیزی ندیدم بعد از مدتی مأمون و لشکرش در حالی که سرشان شکسته بود را دیدم که با کمال خفت و خواری از شهر بیرون شدند۱۸

در محضر امام جواد(ع)

در اینکه اباصلت‌، امام جواد(ع) را ملاقات کرده جای تردید نیست‌ زیرا زمانی که امام رضا(ع) در بستر شهادت بود، امام جواد(ع) از مدینه به طوس آمده و گفت‌گویی‌ میان‌ امام‌ جواد(ع) و اباصلت رخ داده است.

بعد از‌ شهادت امام رضا نیز دو ملاقات بین امام جواد(ع) و اباصلت گزارش شده است: یکی هنگام نماز خواندن امام جواد(ع) بر پیکر امام رضا(ع) بود و دیگری زمانی رخ داد که اباصلت به دستور مأمون زندانی شد و با معجزه امام جواد(ع) و حضور آن حضرت در زندان، رهایی یافت. [۱۲]

نشر احادیث فضایل و مناقب امیرمؤمنان علی علیه السلام

یکی از نقاط برجسته شخصیت اباصلت هروی، نقل‌ فضایل‌ امیرمؤمنان به ویژه حدیث «مدینه العلم» از زبان محدثان بنام اهل‌ سنت‌ است.

به عنوان نمونه، وی حدیث «مدینه العلم» را از طریق ابومعاویه و عبد الرزاق‌ صنعانی‌ نقل کرده است[۲۲]برخی از گزارش‌های تاریخی حاکی از این نکته است که وی با روش‌های گوناگون سعی‌ در‌ نقل‌ و نشر احادیث فضایل از طریق بزرگان اهل سنت داشته است.[۲۳]از جمله در برخی منابع آمده است:

اباصلت که فردی دارا بود، در جستجوی این احادیث، مشایخ را إکرام می‌کرد تا آن احادیث را برایش روایت کنند[یادداشت

3.5 2 رای ها
امتیازدهی به مقاله