این رواق در ضلع شرقی حرم مطهر واقع شده است. ورودی این رواق

این رواق در ضلع شرقی حرم مطهر واقع شده است. ورودی این رواق در وســـط بســت شیخ حر عاملی (رحمه الله علیه) قرار گرفته است.

رواق شیخ حر عاملی (رحمه الله علیه)

رواق شیخ حر عاملی مدفن شیخ المحدثین، محمد بن حسن، معروف به شیخ حر عاملی، از معاریف و دانشمندان شیعی و صاحب کتاب مشهور وسائل الشیعه است. او در شب هشتم رجب سال ۱۰۲۳ در قریه مشغره از منطقه جبل عامل لبنان و در خانواده ای از بزرگان شیعه متولد شد. محدث قمی در فواید الرضویه، نسب وی را به حر بن یزید ریاحی (صحابی معروف سید الشهدا علیه السلام) می رساند.

او تا چهل سالگی در سوریه و جبل عامل مقیم بود و در این مدت، دوبار به حج مشرف شد و پس از آن به خراسان مهاجرت کرد. اگرچه انگیزه مهاجرت شیخ حر عاملی به درستی مشخص نیست، اما به احتمال زیاد، رهایی از اختناق و تعصب مذهبی لبنان و از طرفی حمایت صفویان از تشییع و رقابت سلاطین عثمانی با شاهان صفوی، باعث شد شیخ برای همیشه اقامت در مشهد را به سکونت در وطن ترجیح دهد و تا پایان عمر در جوار ثامن الحجج علیه السلام مقیم شود.

ورود او به مشهد و دوران اقامتش، مقارن سلطنت شاه عباس دوم و پسرش شاه سلیمان صفوی بوده است. شیخ حر عاملی، ۲۶ سال در مشهد اقامت داشته و ضمن نشر احادیث و تربیت شاگردان، مدتی منصب شیخ الاسلامی و مقام قاضی القضاتی را بر عهده داشت و به گفته فاضل بسطامی، مولف فردوس التواریخ، در محله سرحوضان مشهد ساکن بوده است.

زندگی شیخ با سخت کوشی و تلاش مداوم همراه بود. علی رغم گرفتاری های قضایی و تدریس، آثار متعدد و نفیسی دارد که بالغ بر بیست رساله و کتاب می شود. مشهورترین آثارش، مجلدات گرانقدر و ارزشمند«وسائل الشیعه» در اخبار و حدیث است.

کتاب معتبر وسائل الشیعه در ۲۰ جلد تالیف شده و جامع اخبار فقهی شیعه است. شیخ برای تالیف این اثر ارزشمند، ۲۰ سال تلاش کرد و یکی از مهمترین کتاب های حدیث را به یادگار گذاشت. این کتاب، کار استنباط احکام را تسهیل و سرعت بخشیده، زیرا احادیث مربوط به هر بخش از فروع عملی را در یک جا گرد آورده است.

شیخ حر عاملی علاوه بر حدیث، در فقه، رجال و ریاضیات نیز آگاهی داشته و کتاب هایی تالیف کرده است. او در شعر هم بهره وافی داشته و بالغ بر ۲۰ هزار بیت شعر، در منظومه هایی از فنون مختلف از خود به جای گذاشته است.
شیخ حر عاملی در ۲۱ رمضان ۱۱۰۴ ه.ق در ۷۱ سالگی وفات یافت و در حجره پنجم ضلع شمالی صحن انقلاب دفن شد. بنای آرامگاه شیخ، پس از پیروزی انقلاب اسلامی و همزمان با ساختمان مدرسه میرزا جعفر، با مساحت بیشتری مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت.

ساعات باز گشایی: از اذان صبح تا ساعت ۲۲ به صورت خانوادگی
آدرس: حرم مطهر امام رضا علیه السلام، ضلع شمالی صحن انقلاب

ماجرای تشرف شیخ حر عاملی رحمه الله علیه در بیان استادموسوی مطلق

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله