رواق گنبد الله وردی خان در شمال شرقی حرم مطهر در سال ۱۰۲۱ هـ. ق. توسط الله وردی خان
(از رجال عهد صفویه) بنا شد. در وسط صفه جنوبی رواق، سنگ لوح مرقدِ الله وردی خان دیده می شود .که توسط خود الله وردیخان ساخته شده است. این بنا بصورت هشت گوش است و سقف بسیار مجلل و باشکوهی دارد
که نگاه بینندگان را به سمت خود می کشاند. سقف خارجی این بنا از نظر استحکام و محافظت با خشت های مسی پوشانده شده است. بنای فوق از حیث کاشی کاری فوق العاده نفیس و ممتاز است و یکی از زیباترین شاهکارهای هنری آستان قدس رضوی می باشد.
مساحت رواق با محاسبه فضاهای جانبی، حدود ۱۷۱ متر مربع است. در همه جای این بنای معنوی، کتیبه های فراوانی از آیات و احادیث دیده می شود. دور تا دور این رواق، تاریخ ولادت و شهادت امامان معصوم (ع) به همراه بعضی از احادیث معتبر نوشته شده است.
بنای رواق در سال ۱۰۱۳ هجری قمری آغاز و در سال ۱۰۲۱ به پایان رسید. بانی این گنبد و رواق الله وردیخان، الله وردیخان بوده که در سال ۱۰۲۱ هجری قمری در شیراز فوت کرد و پس از فوت جنازه اش را به مشهد منتقل کردند و در زیر صفه جنوبی همین گنبد که خودش ساخته بود دفن کردند. مقبره الله وردیخان در توحید خانه حرم مطهر که در شمال حرم بین رواق پشت سر و صحن عتیق می باشد قرار دارد.
معرفی الله وردیخان:
الله وردی خان یکی از چهره های بسیار ممتاز دوران سلطنت شاه عباس صفوی بود و از جمله مقام مهمی که توانست بدست آورد، می توان به فرماندهی سپاه و ارتش در زمان شاه عباس اشاره نمود. در بسیاری از کتاب های تاریخی ، نام پرآوازه او را آورده اند و از وی به عنوان یکی از سرداران نامی و فداکار و کاردان شاه عباس نام برده اند.